De sprekerscoach

SPREKEN IS MEER DAN PRATEN

Moet je een toespraak houden? Een speech? Een pitch? Een lezing? Een presentatie? Een sollicitatiegesprek? Een netwerkbijeenkomst? En zie je daar tegenop?

Als spreken voor anderen, of met anderen, buiten je comfortzone valt, is het misschien geen gek idee om  hulptroepen te mobiliseren.
Een ervaren sprekerscoach kan je helpen die comfortzone uit te breiden. Meer rust en zelfvertrouwen te krijgen. Steviger in je schoenen te staan, letterlijk!
Ben je al een goed spreker? Mooi, des te beter! Dan kan die coach je helpen nóg beter te worden, je kwaliteiten uit te bouwen en te verfijnen.

Meer weten? Kan via het contactformulier, of dmv een mailtje.

Wanneer een sprekerscoach?
Zaaien om te oogsten

  • Als je onzeker bent over je speech/pitch/lezing/toespraak/presentatie
  • Als je een beetje plankenkoorts hebt. Je weet wel; droge mond, verhoogde hartslag, transpireren, trek in een borrel, dat werk
  • Als je een optimaal rendement wilt halen uit je toespraak
  • Als je beseft hoe belangrijk communicatie is en je er graag in wilt investeren
  • Als je je meer op je gemak wilt voelen voor of tussen een groep mensen
  • Last but not least; als je een goed spreker bent, maar denkt dat er meer in zit

Wat kan ik voor jou en je speech betekenen?
Zelfvertrouwen

Na de workshop heb je meer tools in handen, spreek je makkelijker en met meer zelfvertrouwen. Je voelt je voorbereid en klaar voor de klus!
Een toespraak is bedoeld om iets teweeg te brengen. Dus de inzet is om dat resultaat te optimaliseren.

Waar beginnen we?
Bij het begin natuurlijk

Door middel van een vragenlijstje vooraf brengen we in kaart wat voor toespraak of presentatie je gaat geven, over welk onderwerp en voor welk publiek. Wat is je doel? Wat wil je dat er aan het einde van jouw toespraak in de koppen van je toehoorders zit?
Maar we gaan het natuurlijk ook hebben over waar jouw kracht als spreker ligt én waar je je minder zeker in voelt.

Ik ben een pure praktijkman, en dus vóór alles resultaatgericht. Met efficiënte adviezen coachen, en jou dan beter zien worden, dáár word ik blij van.

Praktische zaken   
Hoe werkt het en wat kost het

Er zijn twee workshops:
Spreken in het openbaar; je spreekvaardigheid verbeteren, met meer vertrouwen en gemak voor je toehoorders staan

Presenteren met humor; humor inzetten als gereedschap om je boodschap beter te laten binnenkomen bij je toehoorders. Humor is een krachtige tool, maar dient met beleid toegepast te worden, anders kan het zich tegen je keren. Mijn expertise op dit gebied is omvangrijk, dus ik durf te zeggen dat je bij mij in goede handen bent!

Kosten
Beide workshops nemen twee dagen in beslag, van 10.00 tot 16.30.
Aantal deelnemers 4-8, dus veel persoonlijke aandacht.
Kosten € 1.095 excl. BTW. Voor in company-trainingen/workshops gelden aparte tarieven.
Dit is zeg maar het “basisplan”. Aanpassen aan specifieke vragen en/of behoeftes is natuurlijk altijd mogelijk.

 

De twee kanten van het spreken in het openbaar
Wát zeg ik en hóe zeg ik het?

1.  Je verhaal
Wat en voor wie?

Jouw boodschap. Daar gaan we eens even goed voor zitten. Wat is het doel? Wat ga je aan wie vertellen? Wat is het resultaat dat je met je speech wilt bewerkstelligen? En hoe kunnen we bereiken dat je toehoorders naar huis gaan met de boodschap die jij hebt willen overbrengen?
Wie zitten er straks naar je te luisteren en hoe ga je om met de verwachting van je toehoorders?
Ik kan je helpen je toespraak op te bouwen vanuit wie jij bent, wat je boodschap is en voor wie die boodschap bestemd is. Samen maken we er een helder, adequaat en persoonlijk verhaal van.

Het spreken zelf
Ken je publiek!

Vervolgens gaan we kijken hoe je je verhaal over het voetlicht gaat brengen. Natuurlijk letten we daarbij op je stemgebruik, volume, verstaanbaarheid en timing.
Maar we gaan ook aandacht besteden aan de praktische zaken: hoe ziet de zaal waarin je gaat spreken, er uit. Hoe hangt het licht er bij , hoe is de akoestiek.
Heel belangrijk: Wie komen er naar je luisteren, wat verwachten ze van jou, en last but not least: in wat voor state of mind verkeren ze?
We gaan kiezen hoe je je verhaal gaat uitvoeren. Uit je hoofd? Van papier? Of zetten we het puntsgewijs op van die handige kaartjes? Jouw keus!

Let’s get physical!
Ik kan je lichaam helpen jou te helpen

Spreken is topsport! Dat heeft veertig jaar ervaring in het theater me wel geleerd. Ik heb er een uiterst zeldzaam stuk gereedschap aan over gehouden: optimaal gebruik van je lichaam.

Spreken is meer dan praten

Misschien denk je nu; waar heeft-ie het over? Praten doe je toch alleen met je stem? Maar ik geef je op een briefje dat je met simpele aanpassingen aan lichaamshouding en ademhaling aantoonbaar betere resultaten krijgt. Als jij jouw boodschap beter neer kunt zetten, komt hij simpelweg beter aan in de koppen van je publiek. Ik zal het je met plezier laten voelen.

Waarom zou je Lusse nemen?
Mijn meerwaarde voor jou

Nog even los van de passie om jou beter uit de verf te laten komen;  in mijn rugzak bevindt zich een royale en uiterst gevarieerde bagage als spreker, waarbij een lange theatercarrière een waardevolle toevoeging is gebleken.

Bij een gerenommeerd trainingsbureau heb ik me verder ontwikkeld. Eerst als trainingsacteur en co-trainer, later als zelfstandig trainer.

REVIEWS

Peter Lusse als spreker

Alle hoeken en gaten wel gezien

Spreken, presenteren en soms complexe boodschappen op een luchtige manier overbrengen aan een zaal vol mensen: voor mij is het een uitdaging, een sport bijna!

Mensen zien me soms als acteur (en dan met name uit de tv-comedy Vrienden voor het Leven), maar van huis uit ben ik cabaretier en conferencier, en dus: spreker!
Naast meerdere cabaretprogramma’s heb ik veel presentatie- (lees: -spreek)klussen op mijn CV staan:
Kinderprogramma’s op TV, school-TV, maar ook de sketches- conférences- en liedjesshow Lekker Lang Lusse, en zelfs een heuse quiz. Voor live publiek heb ik onder meer programma’s gepresenteerd in de klassieke muziek- en operasector en veel, heel veel benefietvoorstellingen.

Entertainment versus inhoudelijkheid
Spreken is spreken, in welke vorm dan ook

Ik werk veel voor bedrijven en organisaties. De conférence op maat, die ik vaak verzorg, is in feite een inhoudelijke speech, waarbij de humor het belangrijkste doel is. Vandaar is het maar een kleine stap naar de inhoudelijke toespraken, waarbij humor meer het middel is.

RABO
Voor de Grote Huisstijlshow van de RABO in 1995 mocht ik aan duizenden medewerkers uitleggen wat de veranderingen waren in het gedrag naar de klanten toe. Puur inhoudelijk dus, met humor als gereedschap.

V&D
Ook voor V&D kreeg ik een dergelijke taak toegewezen (neenee; lang voor ze failliet gingen!).

Gemeenteambtenaren
En ook de fusiegemeente Vijfheerenlanden gunde mij de eer de boodschap van het management naar de medewerkers te vertolken.

Zwaargewicht
Spreken is spreken
En dat is het grote geheim: wát je ook vertelt voor een publiek; van bloedserieuze managementboodschappen tot een komische conférence, van de presentatie van een operaconcert tot spreekstalmeester bij een kindermusical…:
Spreken is spreken, punt! Ongeacht de inhoud, de omstandigheden en de doelgroep. Het zijn dezelfde basisprincipes.
En wat krijg je als je veertig jaar spreekt in alle mogelijke en zeker weten ook ónmogelijke omstandigheden en voor alle denkbare soorten publiek? Een pure praktijkman dus.

 

Peter Lusse als sprekerscoach

Het ultieme maatwerk
Erfelijk belast
Kind van twee enorme schoolmeestersfamilies; zoiets gaat toch in je DNA zitten. Behalve een door de wol geverfd spreker ben ik ook een ervaren coach, docent en trainer. Een kunst die ik uitgebreid heb mogen afkijken bij meerdere doorgewinterde trainers.

Ik verzorg alle mogelijke soorten sollicitatie-, pitch-, schrijf- en presentatie- en spreekvaardigheidstrainingen. Altijd op maat te leveren. Wat is jouw behoefte? Dan gaan we ons daar op richten.

Wat is je punt?
En wat werkt er wel of niet lekker?
Ik ben in staat om snel zowel de kern als een zwakke plek in zowel je verhaal als je wijze van presenteren te lokaliseren. En vervolgens natuurlijk met ter zake doende suggesties te komen. 
En vanuit mijn theaterervaring kan ik direct aan je lichaamstaal zien waar een, vaak kleine, verandering jouw effectiviteit als spreker kan vergroten.

Kortom
Ik vind dit leuk!
Doelgericht coachen, daar haal ik mijn voldoening uit. Een individuele aanpak voor de specifieke hobbels op jouw weg. Kan ook niet anders: geen twee sprekers zijn hetzelfde, iedereen komt andere dingen tegen en dus is het begeleiden van sprekers per definitie 100% maatwerk.  

TRAINING SPREKEN EN PRESENTEREN
CURSUSDATA:

Je kunt je vaardigheid in spreken, speechen, pitchen en presenteren opkrikken op:

12 en 26 april 2022 VOL

20 en 27 september STARTGARANTIE

31 oktober en 7 november

De trainingen vinden plaats in Amsterdam, van 10.00 tot 17.00

Je kunt je inschrijven bij mijn partners van Projectmanagement-training.nl.

4-8 deelnemers

Prijs: € 1.095 excl. BTW. Lunch, koffie en thee is inbegrepen.

 

Klein voorbeeldje:
Lezing “Presenteer jezelf in één minuut”, Carrièrebeurs RAI 2014

 

Foto Roy Beusker