De Trouwambtenaar

 

Jullie bruiloft, het begin van jullie huwelijk

Goed, jullie gaan trouwen! Dat betekent natuurlijk dat het al vrij goed gaat tussen jullie. Mogen we gevoeglijk aannemen. Zo goed dat jullie besluiten om te trouwen. Zo goed dat jullie van jullie relatie officieel een huwelijk willen maken. En een huwelijk begint met een bruiloft. De dag dat je elkaar, jezelf en de hele wereld laat weten wat je voor elkaar voelt. De dag dat je elkaar het jawoord geeft.

Zo’n huwelijksvoltrekking mag alleen verricht worden door een beëdigd trouwambtenaar, dat schrijft de wet voor. Maar wat zou het mooi zijn als die trouwambtenaar dat op een persoonlijke manier doet, met liefde, warmte en humor. Jullie gevoel optimaal namens jullie verwoordt.

Wat doe ik voor jullie als BABS?

We beginnen met een goed gesprek, liefst bij jullie thuis. Daarna schrijf ik een eerste versie van ‘De Speech’. Die bespreken we samen. Dat kan telefonisch, maar misschien is een tweede ontmoeting wenselijk. Dan pas ik de toespraak aan.
Ik meld me aan bij de gemeente van jullie keuze en regel de ambtelijke kwesties. Het kan zijn dat de trouwakte door een bode van en naar de trouwlocatie gebracht wordt. Maar het kan ook goed zijn dat ik de trouwakte zelf moet ophalen, en ook weer moet afleveren bij het gemeentehuis.

En dan is er natuurlijk de trouwdag zelf! Ik ben zeer bijtijds aanwezig, en dan vraag ik jullie het jawoord uit te spreken! Ik zorg ervoor dat de wettelijk voorgeschreven handelingen correct verlopen en ik houd de speech, de huwelijkstoespraak, die speciaal vóór en mét jullie tot stand is gekomen.

Tussen de bedrijven door heb ik overleg met jullie ceremoniemeester, om te garanderen dat alles vlekkeloos verloopt. Alles bij elkaar zal ik tussen de 25 en de 40 uur met jullie bruiloft bezig zijn.

Mijn werk als BABS – Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand – in het kort

Voor jullie gemak ook nog even een opsomming:

 • Ik leer jullie kennen
 • Schrijf een trouwspeech
 • We overleggen
 • Ik pas de speech aan
 • Ik meld mij bij de gemeente van jullie keuze
 • Ik zorg dat de trouwakte op de trouwlocatie zal zijn (zelf, of via een bode)
 • Zorg dat de getekende trouwakte bij het gemeentelijk archief wordt aangemeld
 • Ben zeer bijtijds aanwezig op jullie trouwdag
 • Verricht de wettelijke handelingen
 • Houd de speech zoals overlegd
 • Houd nauw contact met jullie ceremoniemeester voorafgaand en op de dag zelf
 • Voel mij mede verantwoordelijk voor een vlekkeloos verloop
 • Besteed doorgaans tussen de 25 en 40 uur aan jullie bruiloft

Waarom ik trouwambtenaar BABS wilde worden

WAAROM IK TROUWAMBTENAAR – BABS – WILDE WORDEN
Een echtpaar dat 25 jaar getrouwd was, wilde dat vieren met het uitspreken van een hernieuwde belofte aan elkaar. En ze vroegen mij om die plechtigheid te voltrekken. Ik was nog nooit op het idee gekomen om mensen hun trouwbelofte te laten uitspreken, maar eigenlijk was ik meteen verkocht! Die dag zal ik nooit vergeten, ik dacht alleen maar: waarom doe ik dit niet al twintig jaar?! Mijn ervaring van een leven lang speeches, presentaties, toespraken en conferences liefdevol inzetten voor zoiets bijzonders als een huwelijksvoltrekking, hoeveel mooier wil ik het hebben?
Ik heb er meteen werk van gemaakt! Met goed gevolg, heb ik diverse cursussen en trainingen gevolgd, om een officieel burgerlijk huwelijk volgens de Nederlandse wet te mogen sluiten.

Officieel BABS

Officieel door de Rechtbank beëdigd tot trouwambtenaar, já zeker! Een officiële benoeming op zak, waarmee ik in heel Nederland huwelijken en partnerregistraties mag voltrekken als BABS: Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

Filmpje zien?

https://www.youtube.com/watch?v=84DXqPw-gpw&t=12s
Camera: Henk Blankevoort

Peter Lusse als BABS – Hoe werkt het?

Jullie hebben een datum geprikt voor jullie trouwdag en een mooie trouwlocatie uitgezocht. Dan maken jullie bij de gemeente melding van jullie voorgenomen huwelijk. Dat doe je bij de Burgerlijke Stand, of de Afdeling Burgerzaken, iedere gemeente heeft daar zijn omschrijving voor. Hier moet je ook aangeven wie de trouwambtenaar, de BABS, van jullie keuze is.

En dan komt de trouwdag zelf!
Het Ja-woord, waar het toch allemaal om begonnen is, moet duidelijk uitgesproken worden ten overstaan van een benoemd en beëdigd trouwambtenaar. Dat is wettelijk voorschrift.
Maar daarnaast willen jullie toch waarschijnlijk ook dat de BABS dit sleutelmoment in jullie leven en jullie relatie verwoordt met liefde, warmte en zeker ook met humor.

En aangezien dat is wat ik al mijn leven lang doe, zou het mij een eer en genoegen zijn tegenover jullie te mogen staan op deze zo bijzondere dag in jullie leven. (Nou ja, ik sta natuurlijk náást jullie, maar létterlijk sta ik tegenover jullie, tijdens het sluiten van jullie huwelijk).

Kosten

Jullie hebben bij de gemeente al leges betaald. Daar komt nog bij de vergoeding die de gemeente vraagt voor het aanstellen van een trouwambtenaar van buiten. En ten slotte mijn honorarium. Dat is € 1.495, daar valt in principe alles onder. Alleen als jullie ingrijpende extra wensen hebben, gaan we even in overleg.
(NB: Voor Huwelijksvoltrekkingen na 1 januari 2026 is de prijs € 1.595)

 

 

Fotografie: Lucien Kroon

 

Foto’s: BaLu Bruidsfotografie

Foto: Darryl Mantel

 

 

 

Foto: Aagje Studio

 

Reviews

Contact

VRAGEN? BOEKEN? OVERLEGGEN? Neem contact met mij op!